fbpx

Jeg vil ha valp, hvilken rase?

Endelig føler familien ting er på plass og et nytt familiemedlem er ønsket og bestemt. Vi skal ha valp!
En hund er en hund, sant?

I hovedsak ja, en hund er en egen art, eller canis lupus familiaris som er dens vitenskaplige navn. Men du kan jo få en hund som er 2 kilo eller en hund som er 90 kilo. En Grand danois kan bli opp til 90 kilo.
Så størrelse er en ting. Ofte hører jeg at en ønsker en liten hund eller middels hund. Så de fleste er beviste på størrelse og på pelsstell. Eller nærmere bestemt røyting.

Men det jeg også vil gå inn på er egenskapene til de ulike rasene.

Når jeg gikk på hundetrener utdannelsen v/Innlandet hundesenter, så var en av oppgavene å lage 3 rasebeskrivelser. Disse skulle inneholde minimalt for selve beskrivelse slik som store deler av NKK beskrivelsene er i Norge er. Ofte når en leser disse så er det veldig mye beskrivelse om type hals, nesestopp, vinkler osv. men ikke så mye dypdykk i historikk og egenskaper. For å presisere, i forhold til hva de oppgavene vi fikk skulle inneholde.
Denne oppgaven gav meg selv en oppvekker. Vi skulle prøve å gå til opprinnelseslandet til rasen og studere, skrive en god del om opprinnelse/historikk og egenskapene. Og ikke minst flere kilder måtte bygge oppunder på det vi skrev. Så kildekritikk er også noe som en bør være bevist på.
Dersom jeg skulle si litt om Samojeden, så anses ikke denne som en vakthund, men i historien til Samojeden ble de brukt som vakthund og jeger. Etterhvert gikk den over til å passe på reinflokker, altså passet på både familien og reinflokken. Så dersom en samojed varsler at noen kommer, så er ikke det så rart. Samojeden har også blitt brukt som arbeidshunder med både og trekke tungt og bære tungt. Så at en samojed har en indre motivasjon til å trekke, ligger i historikken.

Foto: Line Buan


Pomeranian som er en liten rase, de har blitt benyttet som vakthunder gjennom lang tid. Fiskere brukte de i havner eller på båter, fordi de har en skarp stemme og de bjeffer når de ser noe som ikke stemmer. De er også brukt i slott for å sitte i vinduer og varsle når noen kommer til eiendommen. Så da er det kanskje ikke så rart at de ønsker å sitte i vinduskarmen og varsle når folk går forbi?

Foto: Silje Merethe Johannessen

Slik kan jeg fortsette med mange raser, men du har kanskje skjønt hva jeg vil frem til?

Når en skal skaffe seg et nytt familiemedlem er det mye mer en kun størrelse og pelsstell en må tenke på. Det som er viktigst er å vite hva som ligger i den rasen du ønsker å skaffe deg. Din hund må passe inn i din livsstil. Dersom du ikke er å glad i å være i skogen og på tur, så er nok ikke en samojed en rase som en bør tenke på? Dette er en rase som liker å bruke kroppen til fysisk aktivitet. De jobber jevnt og trutt og har et enormt pågangsmot.
Noen raser som er benyttet til vakt og vokting vil mest sannsynlig være litt skeptiske/tilbakeholden mot ukjente elementer dersom en ikke er obs. Da gjelder det å være bevist på å jobbe ekstra med sosialisering av det ukjente fra de er valp.

Slike elementer er viktige å vite i forkant slik at en eier vet hva som ligger i den rasen en har. Men husk også at hunder er individuelle dyr. Så selvom du hadde en eurasier som var happy for å se alle folk, så trenger ikke neste eurasier å være slik.

På alle valpekurs jeg kjører, så får kursdeltakere en hjemmeoppgave første kveld. Det er å lese om sin rase, historikk, opprinnelse ol. Dette med å gå til artikler i dens opprinnelsesland dersom det er mulig. På valpekurs er som oftest valpen allerede skaffet, men det er for at alle skal være beviste på hva som ligger i. Når valpen plutserlig bjeffer i vinduer, så skal eier vite hva som ligger i historien til hunden. Kanskje mye av forklaringen finnes her? En kan selvfølgelig jobbe med de ulike atferdene, men når det ligger i grunn på den rasen så er det absolutt ikke sikkert en får det helt bort. Det vil ligge en indre motivasjon til å utføre den atferden. Da er det mye bedre at vi mennesker er beviste på det.

Så er det når en skaffer seg en hund, at den får benytte seg av sine drifter og instinkter. La oss se på jakthunder. Mange oppdrettere av eks. elghunder selger ikke disse til mennesker som ikke skal bruke de på jakt. For de er avlet for at jegere skal bruke de til jakten som opprinnelsen er. Eller eks. en fuglehund.


Så har vi vannhunder som eks. New foundlandshund. De har blitt brukt i havner og ombord på båter. Både til å redde mannskap, hente fiskebruk og svømme med tau inn til land eller ut til båter.
Blir det da riktig at vi mennesker forhindrer deres vannglede? Eller skal man legge tilrette for at hunden får svømme, hente gjenstander i vann ect.

Dersom en som hundeeier er beviste på dette så kan en unngå en del atferdsutfordringer. For eier selv kanskje legger tilrette for at hunden får bruke sine instinkter og drifter som eks. svømme, gå spor, trekke ect.
Når jeg har konsultasjon er det viktig for meg å vite hvilken rase det er. Dette for at da vet jeg mer om historikk og dersom det anses som nødvendig, så foreslås det å bruke mer av disse til hunden.

Så dersom du som leser begynner å tenke over hva som ligger i din rase og du kanskje du har en jakthund og ikke jakter. Det er ikke slik at du må ut i skogen for å skyte fugl. Du kan trene på mange andre måter der hunden får brukt sine instinkter. Det kan være at hunden får gå spor, får brukt nesen og sansene slik som indre motivasjon er.

Vi begynte å tenke på en hund til for ca. 2 år siden, men vi vurderte å gå for en annen rase en de vi allerde hadde. Ikke for at det er noe feil med de, men for å prøve noe annet. Jeg gjorde reseach på veldig mange i ca. 1 år. Men ut fra mine kriterier så falt jeg alltid tilbake til samojeden. Altså det finnes nok veldig mange som jeg ikke vet om der ute, men ville at oppdrett skulle være i norden. Til slutt fant vi ut at samojed ble nok rasen denne gangen også. For det er viktig for oss at vi har en livsstil som passer til hunden.
For pelsstell, det er i perioder mye pelsarbeid. Eller de røyter all underull 2-4 ganger i året, det blir litt hår…

Her er bare litt av pelsen som røytes.. på en hund..

Så dersom du ikke har bestemt deg for rase, tenk også gjennom egenskapene på de ulike rasene.
For i historikken og egenskapene ser du også lynne, mosjonsnivå og hvordan den er mot familie og andre. Du får hvertfall en veldig god peikepinne. Så er det videre å snakke med oppdrettere av rasene eller andre hundeeiere for å høre deres erfaringer med rasen.

Lykke til!

  1. Vet du hva opprinnelsen/historikken til din rase er?
  2. Hvilken rase har du og hvorfor valgte du akkurat den?




Kilder:
https://www.akc.org/dog-breeds/samoyed/
https://www.akc.org/dog-breeds/german-spitz/
https://www.hanc.net/breed-history.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *